Festivalen är precis avslutad och vinnarna är utsedd!

Först vill jag skriva tack till alla som skickat in filmer till årets festival, juryn berättade att de själva blev inspirerade att göra mer film av att se era tävlingsbidrag! Tack Länskultur Gävleborg som gör allt detta möjligt och som jury i pitchtävlingen! Tack IDKA för att arrangera detta. Tack alla volontärer och tekniker: Viktor Zeidner, Olle Åberg, Jeff Nilsson, Uffe Westberg. Tack Victor Claeson som utmärkt konferencier. Tack Brorsa Knut som är bästa festivalband någonsin!

Tack till föreläsare och jury: Victor Lindgren, Alexandra Dahlström och Madelene Söderblom!

Nedan är vinnarna i de olika kategorierna och även hedersomnämnande och pitchtävlingsvinnare.

Mellanvikt 1:a
Fall
Emil Broo

Motivering:
Med ett foto som berör och förför ramlar vi fram och tillbaka i historien som vi inte riktigt vet hur den kommit till eller egentligen slutar.

Mellanvikt 2:a
Earth
Kim Sjöberg

Motivering:
I denna film rundar vi knuten till den plats där vi bor. På mycket långt avstånd inser vi hur små vi egentligen är.

Mellanvikt 3:a
LRN – Radio
Linus Nordin

Motivering:
Ensam är stark och minst lika modig. En kille mot en radio, en kille mot Gävle och en kille mot egentligen hela världen.

Tungvikt 1:a
Mannen som dog
Andreas Nordvall

Motivering:
En obehaglig historia med Kafka-vibbar som egentligen visar väldigt lite känslor. En välspelad balansgång mellan liv och död som anväder humor som vapen. Väldigt sällan vågar en film vara så stiliserad och komma undan med bravur. Den här filmen stannar i minnet.

Tungvikt 2:a
Beside you in time
Sara Edbom

Motivering:
Med ett oroväckande anslag planterar den här filmen en gnagande känsla av att inte kunna andas och att vara alldeles för bunden till någon. Tim Burton hade varit stolt.

Tungvikt 3:a

Kärlek av plast
Emanuel Perpåls

Motivering:

Pygmalion och Galatea reinkarneras i en svensk småstad någonstans mellan Wes Anderson och Lars and the Real Girl. Den här filmen tar upp problematiken kring svårigheterna att våga välja riktig kärlek framför idealbilden.

Hedersomnämnande
Farväl II
Jakob Hultin Rosenberg

Motivering:
Med en hypnotisk, molande ljudbild och ett poetiskt, modigt foto fångar den här filmen åskådaren i ett bländande landskap.

Vinnare i pitchtävlingen:
Patrik Rönnkvist
Motivering:

”För ambitionen att ta sig ut i rymden och undersöka nya världar. Årets pitchpris på 3 000 kronor tilldelas Patrik Rönnkvist”.