Årets vinnare 2022

Vinnare och jury i årets Exit Filmfestival.

Årets Exit Filmfestival har nyligen avslutats med prisutdelning på Bio Grand i Sandviken!

Vinnare i tungviktsklassen blev Viktor Kargl med filmen ’Inga vittnen’. I mellanviktsklassen vann Lia Jonsson med sin film ’Faje – Ett ouppklarat fall’.

Vinnarna får därmed representera Gävleborg i finalen av Novemberfestivalen (SM i ung film), som äger rum i Trollhättan den 25-26 november. De två filmer som fick hedersomnämnande i respektive viktklass har fortfarande chansen att vara med och tävla för Gävleborg men måste då klara av Novemberfestivalens urvalsjury.

Här är alla vinnare!

TUNGVIKT

1:a pris: Inga vittnen (Viktor Kargl)
Juryns motivering: Till en film som med sin intensiva start fångar publiken och tar dem med på en otrolig resa. Med bra klippning, bildkomposition och genrekänsla, samt ett trovärdigt skådespeleri lyfts filmen fler nivåer. Vi kan i slutändan ana att det kan leda till en långfilmsversion. Kort sagt vi vill se ännu mer av detta.

Hedersomnämnande: Motorvägen (Belle Skjefstad)
Juryns motivering: Idé, ambition och genomförande hänger verkligen samman i denna lilla pärla till film som med enkla grepp förför oss, mycket tack vare hur det visuella matchar den grymma låten. Extra beröm till det snygga fotot och den coola estetiken.

MELLANVIKT

1:a pris: Faje – Det oupplösta fallet (Lia Jonsson)
Juryns motivering: En modig film som berör och går på djupet i en aktuell och livsviktig fråga som det annars mest skriks om. Bra bildsättning och smarta grepp imponerar och håller oss kvar. I ett självsäkert tempo kommer berättelsen till sin rätt och huvudpersonens öde och upplevelser drabbar oss hårt.

Hedersomnämnande: 5-kamp (Nour Badra och Bilal Ahmed)
Juryns motivering: Med humor, både i spel och bild, får vi här följa en lek som blir till en kamp. Juryn gillar hur filmen på ett engagerande sätt höjer insatserna, det är spännande med glimten i ögat.

ÖPPEN KLASS

1:a pris: Tacit Knowledge (Angelica Falkeling)
Juryns motivering: En poetisk film som tar avstamp i det lilla men berättar en stor historia om var vi kommer ifrån och var vi är på väg. Filmskaparen engagerar oss i ett ämne som vi inte tidigare känt till, gör det allmängiltig och angeläget genom att sammanfläta flera lager som placerar hantverket och erfarenheten i centrum.

PUBLIKENS PRIS

Vinnare: Lant & Slask (William Wallmo)

JURYNS SPECIALPRIS FÖR BÄSTA KLIPPNING

Vinnare: Vägskäl (Malin Lindholm)
Juryns motivering: En blick och sedan en till. Ibland krävs inte mer för att en historia ta fart och kännas på riktigt. Vi vill uppmärksamma hur denna film genom sitt pärlband av bilder och tempo berättar om spirande känslor.

JURYNS SPECIALPRIS FÖR BÄSTA MANUS

Vinnare: Stulen dröm (Jesper Cederstrand / Regi: Johan Bodell)
Juryns motivering: Till ett manus som fångar en möjlig och kanske skrämmande framtidsvision, en historia och kortfilm vars genomförande imponerar. Kanske är denna film inte slutet utan början på uppfyllandet av nya vackra skådespelardrömmar?

Årets jury var: Ami Ekström, Svante Tidholm & Roger Thollin.

ÅRETS NOOMARATON-VINNARE

Vinnare: Bengtropa – Ballongen under bordet
Juryns motivering: Ett finstämt, filosofiskt och visuellt imponerande drama! Årets vinnande bidrag är stilsäkert, spännande och med ett bländande vackert foto.

Vinnarna i Tungviktsklassen, som vann med filmen ’Inga vittnen’ (regi: Viktor Kargl.)
Hedersomnämnandet i Tungviktsklassen gick till filmen ’Motorvägen’ av Belle Skjefstad. Här är filmens fotograf Linnéa Duran.
Filmen ’Lant & Trask’ (regi: William Wallmo) kammade hem Publikens pris.
Juryns specialpris för bästa klippning gick till Malin Lindholms ’Vägskäl’.
Årets Noomaraton-vinnande lag Bengtropa.
Årets festivaljury: Ami Ekström, Roger Thollin & Svante Tidholm.
Konferencier Henrik Harrysson presenterar årets Exit-statyetter.
Festivalen ägde rum på vackra Bio Grand i Sandviken.

Fotograf: Edvin Karlsson