Årets vinnare 2020

Alla vinnare i årets Exit Filmfestival, med juryn.

Prisutdelningen under årets upplaga av Exit Filmfestival har precis avslutats från Gasklockorna i Gävle.

Vinnare i tungviktsklassen blev Halvar Wallman och Eric Norberg med sin film ‘LUNIK 1’, som också vann Publikens pris. Fanny Åhrlin och Olivia Grönlund vann i mellanviktsklassen med filmen ’Kakan’.

Vinnarna får därmed representera Gävleborg i finalen av Novemberfestivalen i Trollhättan (SM i ung film), som i år blir en onlinefestival. De två filmer som fick hedersomnämnande i respektive viktklass har fortfarande chansen att vara med och tävla för Gävleborg men måste då klara av Novemberfestivalens urvalsjury.

Här är alla vinnare!

TUNGVIKT

1:a pris: LUNIK 1 (Halvar Wallman & Eric Norberg)
Juryns motivering:”Med en skruvad och humoristisk vinkel, trollbinds vi och vet ibland inte vad som är upp eller ner, in eller ut, verklighet eller fiktion, saga eller dikt.”

Hedersomnämnande: Connection (Emil Broo)
Juryns motivering: ”En känslig, visuell och fantastifull lek om längtan och ensamhet som utan oro dröjer sig kvar i scenerna och skapar sin egen rytm, sin egen värld”.

MELLANVIKT

1:a pris: Kakan (Fanny Åhrlin & Olivia Grönlund)
Juryns motivering: ”En fyndig, rolig betraktelse av ett dilemma… Eller som författaren Oscar Wilde en gång skrev: ”Det finns bara två tragedier i denna värld: den ena är att inte få det man önskar, det andra är att få det.”

Hedersomnämnande: Frälst (Martin Ekelund & Bessemer ÅK3)
Juryns motivering: ”Vi dras in i vad som visar sig vara en faslig historia med distinkta bilder som inte låter oss komma undan.”

ÖPPEN KLASS

1:a pris: 1971 (Magnus Häll)
Juryns motivering: ”En film som inte lämnar någon bild åt slumpen. Med ett traditionellt hantverk på högsta nivå, där vi bland annat uppmärksammar skådespelare som trovärdigt tar oss in i berättelsens olika verkligheter.”

PUBLIKENS PRIS

Vinnare: LUNIK 1 (Halvar Wallman & Eric Norberg)

JURYNS SPECIALPRIS

Vinnare: Gustav Frölander & Hampus Wass
Juryns motivering: ”En viktig funktion efter att allt material har spelats in och skådespelarna har gått hem är postproduktionen. Vi vill i år speciellt lyfta fram Gustav Frölander och Hampus Wass.”

HEDERSPRIS

Vinnare: Dan Evensen & Conny Johansson

Årets Noomaraton-vinnare:  Sig-Stigs Karamelldansare – Den heliga rullen
2:a pris: Halo Productions – Mötet med rådet!

Årets jury var: Roger Thollin, Anna Sohlman och Kenneth Svedlund.

Halvar Wallman & Eric Norberg, vinnare i tungviktsklassen.
Olivia Grönlund & Fanny Åhrlin, vinnare i mellanviktsklassen.