Novemberfestivalen 2020

LUNIK 1.

Gävleborg var återigen prispallen när Novemberfestivalen jubilerade i Trollhättan i helgen. Festivalen samlar Sveriges bästa filmer och filmare i åldrarna 16-26 och ett av juryns val föll på Gävle. Filmen LUNIK 1 av Halvar Wallman och Eric Norberg vann tredje pris i tungviktskategorin, det vill säga för regissörer mellan 20-26 år.

-Det var verkligen oväntat, säger Eric Norberg om priset. När man har en så pass udda film som vår är jämfört med resten så känns det overkligt att få ett sådant igenkännande. Det var jättekul.

Filmen LUNIK 1, en avancerad och mycket välgjord 3-d animation, tar oss med till månen 1969, tre dagar innan Neil Armstrong och Apollo 11 ska landa. Utan att avslöja allt för mycket om innehållet kan sägas att den är helt på ryska och har både dramatiska och musikaliska inslag.

-Vi vill blanda toner drastiskt, säger Halvar Wallman om filmen. Vi ville testa något nytt och utmana både oss själva och publiken, säger Halvar Wallman. Det är första gången som vi gör film på det här sättet.

-Vi ville också jobba med något som vi själva aldrig har sett i Sverige förut. Vi har bara ryska skådisar och vi har gjort en internationellt gångbar film, säger Eric Norberg och berättar att filmen nu ska skickas runt på festivaler runt om i världen. Jag vill att Putin eller Gorbatjov ska se filmen och digga den.

Eric och Halvars tacktal i direktsändningen.

På grund av pandemin arrangerades Novemberfestivalen digitalt i år, men den uppskattade prisgalan sändes ändå live med alla filmare på plats i ett stort digitalt rum. Både Eric och Halvar var imponerade av klassen på filmerna och på arrangemanget även om det så klart hade varit roligare att vara där live. Men Eric och Halvar fick ändå under pompa och ståt ta emot sitt pris och hålla traditionellt tacktal.

Juryns motivering för priset löd: Det här är en rolig och kreativ idé med ett otroligt imponerande bildspråk och gedigen ljudbild. Vi får följa med på en filmisk resa och avnjuta an poetisk dans, en underfundig dialog och ett nära partnerskap med en snygg twist på slutet.

Filmen LUNIK 1, som har fått stöd av Region Gävleborg var en av två tävlande filmer från Gävleborg. Den andra filmen Kakan, också med inslag av animation är gjord av Olivia Grönlund och fjolårsvinnaren Fanny Åhrlin. Kakan tävlade i mellanviktsklassen för filmare mellan 16-19 år men blev tyvärr utan pris.