Novemberfestivalen 2019


Det blev ett prisregn över Gävle och Sandviken när årets upplaga av Novemberfestivalen avgjordes i Trollhättan i helgen. Fanny Åhrlin från Gävle och Martin Ekelund från Årsunda fick med sig två priser vardera när juryn hade sagt sitt. Fanny, med sin animerade pärla Tiny Steps fick priset för bästa ljud och blev dessutom utvald att visas på Göteborgs filmfestival i slutet av januari.

– Jag har redan kommit mycket längre med den här filmen än vad jag någonsin hade trott, och att få åka och visa filmen på Göteborgs internationella filmfestival betyder så mycket, säger Fanny Åhrlin.

Fanny som ensam står för alla delar i hennes film valde att tacka sina katter för inspiration och stöttning. Men ensamjobbet byttes ut till uppmärksamhet och kollektiv hyllning av de andra deltagarna på festivalen.

– Det är många som kommit fram och pratat med mig och det är väldigt roligt. Det var väldigt bra stämning på hela festivalen och i den glädjen och gemenskapen har jag knutit nya kontakter och fått ny inspiration. Det har varit extremt lärorikt.

Martin Ekelund är även han ödmjuk och lite chockad över uppmärksamheten över hans drama Day One.

– Det kom helt oväntat och det var dessutom så sjukt hög nivå på alla filmer, säger Martin som också framhöll sina ”konkurrenter” i sina tacktal. Man är väl sin egen största kritiker och att vinna just bästa klipp i konkurrens med hela festivalfältet känns sjukt samtidigt som det är en sådan stor ära.

Martin vann pris för bästa klipp och tog också hem 2:a priset för bästa film. Både Fanny och Martin tävlar i mellanvikten (16-19 år) men priserna för bästa ljud och klipp samt priset från Göteborgs filmfestival sker i konkurrens med hela festivalen, även de som är äldre.

-Det är oerhört fina priser som delas ut i stenhård konkurrens och utmärkelserna är en stor framgång för för film i Gävleborg. Dessutom är det ett kvitto på våra kulturskolor och gymnasieskolors fina medieutbildningar, i det här fallet Bessemergymnasiet Sandviken, Realgymnasiet i Gävle och Kulturskolan i Gävle, säger Henrik Harrysson, filmkonsulent på Kultur Gävleborg och fortsätter, I kategorin 16 till 19 år överglänser Gävleborg just nu hela Sverige i hantverkskunnande och finish.

Festivalen samlar hela Sveriges bästa filmer av filmskapare mellan 16-26 och totalt tävlade fyra filmer för Region Gävleborg. Förutom Fanny Åhrlin och Martin Ekelund tävlade också Linnéa Thorslund med musikvideon ”Dans i min skalle” och Viktor Ivarsson med feelgoodfilmen ”Caféet på ön”.

Så löd motiveringarna:

Bästa Klipp: Day One av Martin Ekelund

Denna film chockar publiken gång på in djärva och skickliga redigering. Klippningen gör ett fenomenalt jobb för att stödja – och stundtals till och med leda – historiens och huvudkaraktärens känslomässiga resa. Redigeringen i denna film är en enorm del av dess unika karaktär.

Bästa ljud: Tiny Steps av Fanny Åhrlin

Denna pärla använder ljudet på ett skickligt och kreativt sätt och släpper in oss i sitt eget magiska universum. Den komplexa och lekfulla ljudbilden guidar oss genom både ljus och mörker.

Göteborgs filmfestival visningspris: Tiny Steps av Fanny Åhrlin

Med expressiv färgskala och egenartad ljudbild skapar filmen sin egen suggestiva värld. Filmen visar prov på ett anime-influerat bildberättande som är väl värt att premiera.

Andrapris mellanvikt: Day One av Martin Ekelund

Denna film fångar publiken i ett hårt grepp direkt från första bilden och berättar en vacker men sårbar historia på ett enkelt och subtilt sätt. Vi kastas in i scener där vi tvingas skapa vårt eget sammanhang baserat på vackra detaljer, generöst men noggrant överlämnande till oss. I slutet äger vi alla våra egna uppfattningar, vilket får filmen att dröja kvar i våra sinnen.