Årets vinnare 2016

Årets EXIT filmfestival har nu avslutats i gamla katolska kyrkan i Gävle och precis som förra året blev dagen mycket välbesökt och rekordmånga filmer visades som skapats i länet under det senaste året.

Här är alla vinnare

Mellanviktskategori

1:a plats  ”UNKNOWN” av Viktor Ivarsson.
Vinnaren av Mellanviktskategorin går till en filmare som har känsla för klipprytmik, och ett tekniskt kunnande som är snäppet vassare. Efter idag kommer denna film aldrig vara okänd. 1:a priset av mellanviktskategorin går till filmen ”UNKNOWN” av Viktor Ivarsson.

2:a plats ”Huset i klippan” av Jacob Kastberg.
Denna film stack ut för att den hade både humor och surrealism. Men också för att filmaren vågar vara i ett genre som man ser alltför sällan på filmfestivaler. Vem trodde att ljudet av en tunga kunde låta så kul. Mellanviktskategorin 2:a pris går till filmen ” Huset i klippan” av Jacob Kastberg.

Tungviktskategori:

1:a plats ”När en stjärna faller” av Fredrik Larsson & Alexander Larsson.
Det är en inkännande berättelse om systerskap och sorg. Regissören visar talang och potential i sitt manusarbete, och han lyckas få fram både det jobbiga och det fina i en syskonrelation. Vinnaren av tungviktskategorin går till filmen ”När en stjärna faller” av Fredrik Larsson.

2:a plats ”Fokus:David Lehnberg” av Henrik Holmberg.
Filmaren lyckas med sitt foto, och klippteknik göra fint porträtt av en person som vi sett väldigt ofta i musiksammanhang. Denna film visar på att man inte behöver följa ritmallen som musiker. Det går bra ändå. All fokus går till regissören som visar en ständigt utvecklande av sitt hantverk. Juryns 2:a plats går till ”Fokus:David Lehnberg” av Henrik Holmberg.

Hedersomnämnande: ” Västerberg” av Ida Margareta Wallin. 
Detta pris går till en film som vågar vara unik. Denna regissör vågar visa att man kan få ihop ingredienserna humor,skräck och vänskap i ett. Gärna i en skolmiljö utanför Sandviken. Nu har vi sett en på duken, undra vilken nästa folkhögskola står på tur. Vi vill gärna se mer av denna regissör i framtiden. Hedersomnämnade går till ” Västerberg” av Ida Margareta Wallin.1:a plats öppna klassen: Musikvideon Ida Long – Mannen på taket av Michael Larsson

Publikens pris: Springpojkarna av Daniel Niklasson

1a pris Noomaraton: Lag Abnorm med filmen Fast
2a pris Noomaraton: Lag Två kreativa bondlurkar med filmen En gång till

a%cc%8arets-vinnare-fredrik-larsson-web2
Tungviktsvinnare Alexander och Fredrik Larsson intervjuas av juryns ordförande Salad Hilowle – Foto av Lona Ncweta